Malé a stredné podniky získajú ľahšie úvery v objeme 300 miliónov eur

03.04.2013 Bratislava

Bratislava 3. apríla (TASR) – Malí a strední podnikatelia, ktorí by doteraz úver z banky nezískali, budú môcť požiadať o pôžičku na podnikanie.

Tá bude zároveň poskytovaná za výhodnejších podmienok, teda s nižšími úrokmi. Na tento účel sa vytvorí nový finančný rámec v objeme 300 miliónov eur.

Podporu pre drobných podnikateľov má priniesť projekt v rámci iniciatívy JEREMIE, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii predstavil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) spolu s generálnym riaditeľom Európskeho investičného fondu (EIF) Richardom Pellym a zástupcami komerčných bánk pôsobiacich na Slovensku.

"Firmy, ktoré by boli za normálnych podmienok bankami odmietnuté, sa dnes budú môcť uchádzať o úvery v celkovom objeme 300 miliónov eur," priblížil význam projektu Kažimír. Z eurofondov do projektu poputuje suma 50 miliónov eur. Banky budú úvery poskytovať za prístupnejších podmienok preto, že im bude časť z nich garantovať EIF. V prípade nesplácania pôžičky podnikateľom tak banke časť financií preplatí fond. O úvery budú môcť malé firmy žiadať v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.



Dnes sa podpísali prvé záručné zmluvy s trojicou bánk, a to so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou, UniCredit Bank Slovakia a Tatrabankou. Na základe týchto zmlúv tak už budú môcť banky poskytnúť prvé úvery v objeme 170 miliónov eur.
 

Vyberte región